De Vlaamse huursubsidie bij verhuis

De Vlaamse huursubsidie bij verhuis

huurpremie-subsidie-belgie

Bij Mijn Verhuis zijn we dagelijks bezig met het begeleiden, adviseren en optimaliseren van verhuizende personen in België. In het belang van onze klanten gaan wij zelfs nog een stapje verder! Armoede is steeds een groter probleem in België. Namelijk 1 op de 5 Belgen leeft in armoede en wij willen daar toch even bij stilstaan. Daarom ontzorgen wij dagelijks mensen bij de administratie die gepaard gaat met hun verhuis en zoeken we naar de goedkoopste oplossing.

Maar wist u dat u misschien ook recht kan hebben op een huursubsidie? Lees even mee en kijk of u eventueel in aanmerking kan komen hiervoor.

Heb ik recht op een Vlaamse huursubsidie?

Voor personen die een geschikte woning gaan huren in het Vlaams Gewest kunnen mogelijks in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de huurprijs.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze subsidie zijn:

 •    U bent onlangs verhuisd naar een woning van een sociaal verhuurkantoor.
 •    U bent onlangs verhuisd van een onaangepaste woning naar een goed, aangepaste huurwoning op de privé huurmarkt.
 •    U was een periode dakloos en gaat nu in een huurwoning wonen.
 •    U heeft geen woning of perceel voor woningbouw in eigendom of vruchtgebruik.
 •    Uw gezin heeft een inkomen van maximaal:
  -25.557 euro als u een alleenstaande persoon bent zonder personen ten laste
  -27.698 euro als u een alleenstaande persoon met een handicap bent
  -38.335 euro in alle andere gevallen, plus 2.143 euro per persoon ten laste

·        De huurprijs van de woning mag maximaal 618,25 euro kosten als ze zelfstandig is en 394,60 als het om een kamer gaat. Deze maxima kan worden verhoogd met 10% in bepaalde gemeenten. Daar bovenop komt nog eens 20% extra per persoon ten laste (tot maximaal 50% extra)

De hierboven vermelde maxima zijn enkel van toepassing op aanvragen die ingediend werden in 2021.

Mocht je hieromtrent nog vragen hebben, dan kan u terecht bij de dienst Wonen-Vlaanderen in uw provincie of bij uw gemeentebestuur (het woonloket). U kan ook uw vraag stellen door te bellen naar het gratis nummer 1700.


Wanneer de Vlaamse huursubsidie aanvragen?

U dient uw aanvraag pas in nadat u verhuisd bent. Na het tekenen van je nieuw huurcontract hebt u maximaal 9 maanden de tijd om uw aanvraag voor de Vlaamse huursubsidie in te dienen.

Als u een woning huurt van een sociaal verhuurkantoor, dan kan u ook na deze 9 maanden nog een aanvraag indienen maar opgelet: als uw huurcontract al minstens één jaar loopt op de aanvraagdatum, dan zal de huurprijs die vermeld staat in dit contract geïndexeerd worden. Het is deze geïndexeerde huurprijs die men zal vergelijken met de maximale huurprijs. U kan zelf op voorhand uitrekenen wat uw geïndexeerde huurprijs is en hoeveel de maximale huurprijs bedraagt aan de hand van deze rekenmodule.

 

Hoe de Vlaamse huursubsidie aanvragen?

Dat kan u doen met dit aanvraagformulier voor een tegemoetkoming in de huurprijs. Vraag gerust assistentie aan de woonwinkel of het OCMW in de gemeente waar u woont.

Als u op de datum van aanvraag minstens 65 jaar bent of een ernstige beperking hebt, dien dan best bij het aanvragen van de huursubsidie dit medisch
attest ingevuld door uw huisarts in.

 

Wat onze klanten zeggen