Ik ga verhuizen: wat moet ik doen? | Mijn Verhuis Ketelonderhoud & Herstel

Ketelonderhoud & Herstel

ketelonderhoud homeserve


Verplicht
 in België omwille van verschillende redenen:

 1. Veiligheid: Een goed onderhouden cv-ketel of andere verwarmingsinstallatie is veiliger in gebruik. Een slecht onderhouden ketel kan namelijk leiden tot koolmonoxidevergiftiging, wat een ernstige bedreiging kan vormen voor de gezondheid van de bewoners.

 2. Wetgeving: In België is het verplicht om regelmatig ketelonderhoud uit te laten voeren. Deze verplichting is vastgelegd in het Besluit van de Vlaamse Regering van 8 december 2006 betreffende het onderhoud en het nazicht van stooktoestellen. Dit besluit stelt dat eigenaren van verwarmingsinstallaties met een vermogen groter dan 20 kW verplicht zijn om hun installatie jaarlijks te laten onderhouden.

 3. Levensduur: Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kan de levensduur van de ketel verlengd worden. Onderhoud zorgt er namelijk voor dat de ketel efficiënt blijft werken en voorkomt dat er problemen ontstaan die de levensduur van de ketel kunnen verkorten.

 4. Energiezuinigheid: Een goed onderhouden ketel verbruikt minder energie dan een slecht onderhouden ketel. Hierdoor kunnen de energiekosten omlaag gebracht worden en kan het energieverbruik verminderd worden.

 5. Milieu: Een energiezuinige ketel is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Door minder energie te verbruiken wordt de CO2-uitstoot verminderd en wordt er bijgedragen aan een duurzame toekomst.

Kortom, ketelonderhoud is verplicht in België omdat het de veiligheid waarborgt, de levensduur van de ketel verlengt, de energiekosten kan verlagen, bijdraagt aan een duurzame toekomst en omdat het wettelijk verplicht is. Het is daarom belangrijk om jaarlijks ketelonderhoud uit te laten voeren door een erkende installateur. 

Kies je formule via HomeServe.

 Zorgeloos : HomeServe herinnert jou aan het volgende onderhoud. Zo hoef je er zelf niet aan te denken! En je bent steeds in orde met alle wettelijke verplichtingen.

 Gecertificeerd : HomeServe werkt met gespecialiseerde onderhoudstechnici. Jouw verwarmingsketel verdient dan ook het beste onderhoud.

 Vaste prijs : En dus geen verrassingen. Verplaatsingskosten, werkuren en kleine onderhoudsmaterialen zijn in de prijs inbegrepen.

 24/7 hersteldienst : Inclusief zon- en feestdagen! Zowel voor noodgevallen als voor minder dringende herstellingen. HomeServe staat voor je klaar.

 • Tweejaarlijks onderhoudscontract GAS (meest gekozen): € 7 / maand (omgerekend € 168 / onderhoud)

 • Jaarlijks onderhoudscontract GAS: € 14 / maand (omgerekend € 168 / onderhoud)

 • Jaarlijks onderhoud MAZOUT: € 18 / maand (omgerekend € 216 / onderhoud)


Ivan 


Liever ketelonderhoud via Engie?

Engie biedt onderhoudscontracten aan voor cv-ketels. Deze contracten zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat uw cv-ketel goed onderhouden wordt en veilig blijft werken.

Als u een onderhoudscontract bij Engie heeft afgesloten, dan zal Engie periodiek onderhoud uitvoeren aan uw cv-ketel. Dit gebeurt meestal één keer per jaar. Tijdens het onderhoud controleert Eneco de werking van de cv-ketel en voert zo nodig reparaties uit. Ook wordt de cv-ketel schoongemaakt en afgesteld, zodat deze optimaal blijft werken en energiezuinig blijft.

Mocht u nog geen onderhoudscontract bij Engie hebben afgesloten, dan kunt u op onze diensten beroep doen, wij helpen u hier ook gratis en vrijblijvend mee.

 • Tweejaarlijks onderhoudscontract GAS (meest gekozen): € 7,95 / maand (omgerekend € 190,80 / onderhoud)

 • Jaarlijks onderhoud MAZOUT: € 19,50 / maand (omgerekend € 234.50 / onderhoud)

 

Ivan

 

Hier zijn enkele tips voor het onderhouden en efficiënt gebruiken van de cv-ketel:

 1. Regelmatig onderhoud: Zoals hierboven al genoemd is, is regelmatig onderhoud van de cv-ketel essentieel om de veiligheid, levensduur en efficiëntie te waarborgen. Laat daarom de ketel jaarlijks onderhouden door een erkende installateur.

 2. Vervanging: Als de cv-ketel ouder is dan 15 jaar, kan het overwegen waard zijn om deze te vervangen. Een oudere ketel verbruikt namelijk meer energie dan een nieuwe ketel en heeft een grotere kans op storingen.

 3. Waterdruk: Controleer regelmatig de waterdruk van de cv-ketel. Dit kunt u aflezen op de drukmeter van de ketel. De waterdruk moet tussen de 1 en 2 bar zijn. Als de waterdruk te laag is, kan de ketel niet goed functioneren.

 4. Ontluchten: Het is belangrijk om de cv-ketel regelmatig te ontluchten. Dit kan gedaan worden door de ontluchtingsventielen op de radiatoren open te draaien en te wachten tot er water uitkomt. Hierdoor wordt lucht uit het systeem verwijderd, wat kan zorgen voor een betere werking van de ketel.

 5. Thermostaat: Gebruik een programmeerbare thermostaat om de temperatuur in huis te regelen. Door de thermostaat in te stellen op de momenten dat u thuis bent en wanneer u slaapt, kunt u energie besparen en de efficiëntie van de ketel verbeteren.

 6. Rookgasafvoer: Controleer regelmatig de rookgasafvoer van de ketel. Als deze verstopt raakt kan dit leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Laat de afvoer daarom regelmatig controleren door een professional.

 7. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Een slecht geventileerde woning kan leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming, wat kan zorgen voor extra belasting van de cv-ketel en daardoor minder efficiënt werken.

Door deze tips in acht te nemen, kunt u de levensduur van uw cv-ketel verlengen, energie besparen en zorgen voor een veilig en comfortabel huis.

Wat onze klanten zeggen