Energieleverancier Watz heeft bij de rechtbank tijdelijk bescherming gevraagd tegen schuldeisers.

Energieleverancier Watz heeft bij de rechtbank tijdelijk bescherming gevraagd tegen schuldeisers.

 

De marktomstandigheden hebben ons verplicht om een aanvraag tot tijdelijke bescherming tegen schuldeisers in te dienen bij de rechtbank", zo schrijft Watz-CEO Gert Haubrechts in een persbericht. Het volledig Belgische Watz is een uitdager op onze energiemarkt, die sinds 2012 elektriciteit en en sinds 2013 aardgas verdeelt. Het telt zowat 20.000 klanten.

 

Het bedrijf heeft geen eigen productie en dat zorgt nu voor problemen. "De stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat wij gigantische bedragen moeten voorschieten die wij pas later recupereren via onze eindafrekeningen", zegt Haubrechts. "Voor de consument zeer zeker onaangenaam, maar voor ons bedreigend om te overleven."

 

Daar komt nog eens bovenop dat er het voorbije jaar heel wat gezinnen recht kregen op een sociaal tarief. "We begrijpen dat en dragen graag ons steentje bij. De klant kan genieten van een gunstiger tarief, maar wij moeten het verschil tussen het sociaal tarief en de marktprijs voorschieten. Dat gaat over enkele miljoenen die wij pas van de overheid recupereren in november 2022. Terwijl de energie al lang uitgeleverd is en dus ook betaald door ons."

 

"Alle eindafrekeningen betalen"

Haubrechts benadrukt dat Watz nog niet failliet is, zoals de Vlaamse Energieleverancier onlangs wel aankondigde. "Klanten zijn hun voorschot niet kwijt. Alle eindafrekeningen zullen gewoon opgemaakt en vereffend worden, zoals we altijd al gedaan hebben."

"We willen niemand in de kou laten staan en doen er alles aan om alle openstaande facturen en eindafrekeningen nog uit te kunnen betalen, net als de lonen van alle medewerkers."

Haubrechts laat onze redactie ook weten dat hij ervan overtuigd is dat Watz dit zal overleven. "Wij zijn 100 procent variabel (lees: het bedrijf biedt geen energiecontracten aan aan een vaste prijs, red.), dus er zit 0 procent risico in ons bedrijf." Hij hoopt nu vooral dat elke klant correct zijn verbruikte energie zal betalen. "Als dat gebeurt, kunnen wij al onze verplichtingen naar klanten met een tegoed - die er gezien de forse stijging van de prijzen nog maar weinig gaan zijn - en onze leveranciers netjes afronden."

 

Vragen of onduidelijkheden? Bel gratis en vrijblijvend onze energielijn voor advies op maat.

 

Energielijn

051-800001

 

 

Wat onze klanten zeggen